Linjoja tarkistamassa

MarikanPeesi
Sisällä mutta liikaa vasemmalla.

Suunnistusliitto jalkautti viime viikonloppuna kentälle uudistetun linjansa Kisakalliossa ja nyt meininki näyttää ainakin paperilla ihan hyvältä. Toki sisällöissä on kehittämistä ja ännää pitää liiton ”datapohjaiseen” (=lue: tieteelliseen) systeemiin saada lisää jos aiotaan maailman huipulle takaisin kiriä. Kehon kuuntelua ja kehotyyppejä linjassa ei edelleenkään myöskään ole eli samaa tuubaa kaikille työnnetään, joten vaikuttavuus uudistetulla linjalla on kuitenkin heikko etenkin putken loppupäässä eli arvokisojen palkintopallilla.

EkaAskel
Ihan ulkona.

Akatemiavirheen korjaaminen vaatisi Suomen Olympiakomitean linjan muutosta ja en tiedä onko sitä odotettavissa. Täysi- ja puolipäiväiset suunnistusvalmentajat tulisi irtisanoa ja korvata heidät juoksun ja kehonhallinnan ammattilaisilla, koska sitä osaamista harvemmin suunnistusseuroissa on. Myös aikoinaan ehdottamani 50/50 työpanos tai vastaavat hajautetut ratkaisut toimisi, jolloin akatemiaurheilija saisi henkilökohtaista taitovalmennusta toiselta expertiltä ja fysiikkaa toiselta. Joka tapauksessa on tyhmää akatemiassa rakentaa ainakaan kovin massiivista, päällekkäistä suunnistusharjoitustarjontaa, jota jo alueella toimivat huippuseurat ja muut suunnistusseurat tekevät.

LiitonLinja
Liiton linja lukuina.

Suunnistuksen linjan osalta on seuraavaksi mielenkiintoista nähdä mitä Suunnistusvalmentajat valitsevat omaksi linjakseen. Fiilispohjainen systeemi voisi sopia koska onhan se väärin, että esimerkiksi MM4 jää maajoukkueryhmästä ulos kun päävalmentaja ei vain sillä hetkellä urheilijaa osaa käsitellä. Avoin toiminnallinen linja suppean tieteellisen linjan rinnalla täydentäisi kokonaisuuden, joka on nyt pitkään suomalaisesta suunnistusvalmennuksesta puuttunut.

Ongelmakohdat
Ongelmakohdat paikallistettu.

Reilun viikon päästä olis sitten lajinvaihto edessä eli näyttäs, että pääsemme vuorojuoksemaan Imatran Ukonniemen kankaille. Livestriimiä pitäs olla tarjolla, joten nyt saattaa olla tuhannen taalan paikka kaapata suunnistuksesta sellaista kuvaa mitä aiemmin ei ole nähtykään. Kuortaneella kun aikoinaan ei kameroita vielä metsässä ollut. Hupia pääset seuraamaan EM-kisojen kanavilta.

t. Kisatalkoilija

P.S. Viestiliiga päätettiin käynnistää uudelleen eli vuonna 2018 liiga starttaa Kevätyöstä. Oleppa yhteyksissä jos sulla on jotain osaamista, jonka haluat liigan käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *