Wanha rata

MarkoApatiitti2014Dancing
Uudet ratalinjaukset.

Päräytimme Mikon kanssa talvilomalle Venäjän Apatiittiin 80. kertaa järjestettyihin Festival of Northin hiihtosuunnistuskisoihin. Niinkuin yleensä tästäkin keikasta tuli varsin tapahtumarikas, sillä maailmassa on vain kaksi Venäjää.

Apatiitti2014CrashTestDummies
Reilumpaa pintaremonttia.

Avasimme keikan reiluhkossa lumipyryssä Barentsin pyöräilijöitä muistellen. Anatolihan sai ennen traagista kuolemaansa yhden tärkeimmistä tavoitteistaan toteutetuksi, kun M18 eli Pietari-Murmansk-välinen tieosuus kunnostettiin Kuolan osalta pyöräilykelpoiseksi. Myös Salla-Kantalahti-välillä on tietöitä tehty eli nyt pätkä on sen verran hyvässä kunnossa, että sillä voi jo ajaa kovaa. Ohitettuamme Alakurtin jouduimme tosin toteamaan, että taas tie oli vaatinut veronsa. Vetoan siis edelleenkin kaikkiin poliitikkoihin Salla-Alakurtti-radan puolesta. Puuttuva 50 kilometrin pätkä radasta on vain yksinkertaisesti rakennettava uudelleen.

MarkoJaMusti
Marko, Musti ja puuttuvat kiskot.

Saavuttuamme Apatiittiin pääsimme nauttimaan venäläisestä vieraanvaraisuudesta monin eri tavoin. Tällä kertaa oppaanamme oli Julia, joka toimii Apatiitin alueella eri urheilukisojen tuomarina. Julia kertoi esittelykierroksillaan myös tarkemmin mm. venäläisestä koulujärjestelmästä, uskonnosta ja ikkunavalinnoista, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos tyttöystävää Idästä etsitte.

MarkoJaJuliaApatiitti2014
Marko, Julia ja sapushka.

Myös Murmanskin urheilukomitean johto toivotti meidät heti kisojen avajaisissa hulppeasti tervetulleeksi Suomen maajoukkueen edustajina. Maamme-laulua emme päässeet kyllä vetämään, mutta Venäjän hymnikin käy. Jos jotain suomalaiseen urheiluun venäläisiltä kannattaisi opiksi ottaa (kontrollin lisäksi) niin se on kyllä yhteistyön malli. Kun jotain järjestetään niin se on sitten all-in.

SportCommitteeMurmanskOblast
Sport and Orienteering Committee of Murmansk Oblast.

Mallisuunnistuksessa panostimme karttojen tutkiskeluun ja pitkään liukuun. Ensimmäisenä päivänä kun oli tiedossa paluu perinteiselle 20 vuoden tauon jälkeen. Suureksi yllätykseksi latusuunnistus on kehittynyt Venäjällä aimo harppauksen eteenpäin ja laji muistuttaakin yhä enemmän tarkkuussuunnistuksen tempoa. Toki sillä erotuksella, että kello käy myös rastien välillä 😉

MarkoApatiitti2014Hiihto
Mallisuunnistus.

Lauantain kisassa paukuttelin kahta milliä vaille puhtaan tuloksen tauluun, joka takasikin paalupaikan sunnuntain finaaliin. Varvatessani tokan lenkin jälkeen Mikon viidellä minuutilla kiinni totesin, että eiköhän voitto ala olla jo selvä. Vaikka murmanskilaiset hiihtävätkin kovaa ja pärjäävät meille jopa (!) voitelussa niin edelleenkään se ei vaan riitä. Rastitkin kun pitäisi pystyä poimimaan sukkana.

MarkoApatiitti2014Champpion
Parhaat palkitaan.

Kisojen jälkeen jäimme vielä turisteilemaan eli näytimme lähinnä japanilaistyylisiltä idiooteilta, jotka kuvaavat kaiken mikä vain liikkuu. Tai pysyy paikallaan. Kameraan siis tarttui mm. Kirovskin laskettelukeskus ja Titaanin kylä sekä tietenkin reilu määrä erilaisia jäyniä paikallisilla kohteilla höystettynä. Alla niistä joitain.

t. Alter Eco

P.S. Lukijatoiveiden pohjalta tarkempi kuvaus sunnuntain kisoista lisätty tähän alle.

Tulokset
Sunnuntai.

MarkoApatity2014
Apatiitti Suomen kartalle.

MarkoKarjalaTakaisin
Karjalakin ehkä takaisin.

MikkoMallikkaatHighFive
Mikko Mallikkaat ja HIGH5.

MarkoJaOrtodoksit
Marko ja ortodoksit.

MikkoKirkkoApatiitti2
Ja tietenkin parit kirkot.

KirkkoPolarnieZori
Eli stop the pressat.

MarkoMegalansetti
Ja sokerina pohjalla vielä Putinin megalansetti.

8 Comments

  1. Olisin kaivannut tarkempaa kuvausta sunnuntain kisoista! Kivoja kuvia.

  2. Olisin kaivannut tarkempaa kuvausta sunnuntain kisoista! Kivoja kuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *