Tilinpäätös 2010

Reppu täynnä eväitä?

Kausi 2010 on nyt päätöksessään, joten on aika luoda katsaus menneeseen. Palasin tänä vuonna takaisin treenin makuun, vaikkakin harjoitustunnit jäivät vielä maltillisesti alle kolmen ja puolensadan. Neljäsosa harjoitusmääristä kertyi pitkistä 8-24h-kisoista, puolet kesän ja talven suunnistuksista sekä loput lähinnä talven hiihdoista. Yhtään varta vasten tehoharjoitusta en vuoden aikana tehnyt vaan tehoharjoitteluna toimivat kesän aikana juostut 35 kisaa.

Vereni murtui kaksi kertaa kesän aikana eli heinäkuun kovassa kisarumbassa (15 starttia + Jeriksen seikkailukisa) sekä lokakuun Mammuttiruntussa (160km). Molemmilla kerroilla verikuviin ilmestyi lumimyrskymäinen lisämunuaisen stressi, joka johtuu kohonneesta adrenaliinitasosta veressä. Tämä profiili on erittäin tyypillinen, voisi jopa luokitella krooniseksi, liian kovaa treenaavilla ja kisaavilla urheilijoilla.

Lumimyrskyä vesilasissa?

Hetkellistä lumimyrskyä lukuunottamatta olen varsin tyytyväinen kehoni tilaan, joka siis puhdasverisenä ja painovoimaa tehokkaasti hyödyntävänä sietää hyvin pitkän matkan rasitusta. Perusaineenvaihduntani on myös siirtynyt pysyvästi hiilihydraateista rasva- ja valoenergialle, joten pitkissä kisoissa kapasiteettia on huomattavasti enemmän aikaisempaan verrattuna.

Pullonkaulana tällä hetkellä on hermostoni, joka liikahtaa laiskasti. Sähkö kyllä kulkee, mutta vähäisestä teho- ja lajitreenaamisesta johtuen sangen hitaasti ja pääosin väärään paikkaan. Lajitekniikoita optimoimalla, palloa pelaamalla sekä sprinttikisoja ja tehoharjoitteita lisäämällä tämäkin osa-alue palautuu ainakin vähintään ennalleen (2000-luvun taitteen tasolle).

Mestaruuksia tällä kaudella käteeni jäi varsin monta. 3x Lapin mestaruus, 2x Barentsin mestaruus, 1x Pohjois-Suomen mestaruus ja 1x Pohjois-Pohjanmaan mestaruus. Pohjoisessa kisaaminen ei kuitenkaan rankisijassani näy vaan olen edelleenkin kultapossukerhon ulkopuolisilla ynnämuusijoilla. Edelläni on neljä lappilaislähtöistä miestä (2x Taivainen, Kivelä ja Pukema). Kaikki nämä neljä juoksevat vielä huomattavasti minua kovempaa, mutta lippua he eivät tunnu löytävän. Ainakaan tiukassa paikassa, yksin, pimeässä tai sammuneena. Missioni onkin tulevalle kaudelle ohittaa nämä miehet suunnistusjumalalta saamani rastivainun ja ahkeran lenkilläkäynnin ansiosta.

Olen myös linjannut suurempia strategioita tulevalle kaudelle. Nämä uudet strategiani poikkeavat täysin Tsaarin ja Janin lanseeraamista linjoista. Tsaarihan ilmoitti vaihtavansa seuraa, kun joukkuekaverit satsaa liikaa viesteihin. Itse aion tehdä paluun sosiaalisuunnistajaksi eli minut saattaa nähdä jopa Tiomilassa yli viiden vuoden tauon jälkeen. En myöskään aio juosta suomalaiselle suunnistukselle vaan suunnistan ihan vain itselleni. Lappilainen suunnistuskin varmaan pärjää ilman minua, jos vaikka osoite muuttuisikin kevään aikana Uudelle Maalle.

Suuntaan seuraavaksi nokkani kohti Yllästä. Edessä on Hiihtoliiton tyylinen vajaan kuukauden mittainen enslumenleiri valkoisessa paratiisissa. Saapa nähdä miten treenikaveri(t) kyytissä kestää.

t. Marko

8 Comments

  1. Kovat tavoitheet.Moneksiko vuoksi meinaat että rinkan evään riittäää???

  2. Juttujen perustheela kaveri, joka ei sinua tunne vois kyllä tosihhaan kuvitella sinun vetävän hilpeäksi tekevää ruohoa 😀

  3. Olisko hermostolliseen puoleen apua kaakaopavuista tai Ashwagandha tai Gotu Kola.
    Voisin lähettää täältä Intiasta noita kahta viimeksi mainittua…

    Hieno kausi takana!

  4. Löytyyköhän noi kaks viimeksi mainittua ADT:n listalta 😉 Pistä vaan Sepi tulemaan, jos jonkinlaista tuoteselostetta löytyy mukaan niin tarkistelen ja testailen. Ylläkselle posti kulkee osoitteella Marko Vapa c/o Kuukkeli Lehontie 2A 95970 Äkäslompolo.

  5. Tuli tuosta ruohosta mieleen, että juniorisuunnistajaa kiinnosti tietää edellisen kisan eväistä, mitä se mammutinhäntäkeitto oikein oli ;).

  6. Tarkkaa reseptiä emme Mammutinhäntäkeitosta saaneet. Silmät olivat tunnistavinaan italialaisia pastakierteitä tummassa liemessä ja suu sanoi, että hyvää on. Ehkäpä resepti säilyy salaisena jatkossakin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *