Jukola-Ennakko


Aavasaksan legendat.

Jukolan Viestiin on nyt viisi yötä ja ennakkospekulaatiot käyvät kuumana. Voittajia veikataan ja suunnistustekniikoita arvotaan. Nettiä selaillessa eheimmän kokonaisuuden näyttää tuottaneen VIP-emäntä Kaupin Minna, jonka artikkelin löydät Jukola-sivuilta. Myös Måre on ollut esillä eri foorumeilla samansuuntaisine ajatuksineen. Miten siis Jukolassa tulee suunnistaa ja mihin asioihin kiinnittää huomiota? Onko jotain riittävän yksinkertaista, jonka muistaisi vielä siinä vaiheessa kun tuhatpäisessä joukossa tyhmyys tiivistyy ja valot sammuu?


Osaa 1. Suunta.

Aloitimme Lakasen Janin kanssa talvella Huippusuunnistuskoulussa Jukola-ennakoinnin ja sen jälkeen ajatukset on kirkastuneet yhä selvemmiksi. Vaikka useimmat asiantuntijoista linnottautuvat suunnan kontrolloinnin taakse ykkösjuttuna niin mielestäni Hälvälässä kuitenkin aivan kaikki kaikessa on REITINVALINNAN teko. Tämän vuoden Jukola kun poikkeaa melkein kaikista muista aiemmista Jukoloista sen vuoksi, että urat eivät menekään suoraan rastilta rastille. Kärki tulee siis vetämään urat melkoisille mutkille ja perässä kompassisuunnalla tulevat huomaavat viimeistään radan puolessa välissä, ettei enää jaksa supissa kiikkua ja kivikoissa horjua. Parempi vaan yksinkertaisesti kiertää.


Osaa 2. Reitinvalinta.

Fakta on että jos vähänkään osaat suunnistaa niin kyllä siinä pyöreänkin supan laidalla hyvin kartalla pysyt. Ne kun ovat niin isoja, ettei yleensäkään tarvitse epäillä onko kyseinen muoto kartalla vai ei. Kyllä se siellä on. Suunnalla irtoaminen niistä vaan on vaikeaa. Jottet joutuisi tähän arpomispeliin että minkä supan laidalla nyt ollaan kuitenkaan liian monta kertaa niin VALITSE REITTISI huolella. Vaikka muut lähtevät jo rastilta eteenpäin rastivälin suuntaan niin katso vielä kerran onko selkeää ja varmaa kiertoreitinvalintaa tarjolla. Niitä kun kuitenkin on. Jos taas et löydä kartalta selkeää reittiä niin lue sitten lähtöuraa ja valitse niistä eniten oman rastisi suuntaan kulkevia, tasaisilla mailla tai samalla korkeustasolla pysytteleviä. Ne kun ovat parhaiden tekemiä.


Osaa 3. Hajonta.

Reitinvalinta pitää tehdä jokaiselle rastivälille, mutta jos kuitenkin haluat siinäkin letkaa optimoida niin tässä tarkemmat vinkit. Jukolassa TV-tuotanto perustuu TV- ja online-rasteihin. Näitä on käsittääkseni nyt taas ennätysmäärä maastossa kylvettynä. Online-rastin tunnistat rastipukkien triangeli-asennosta, josta kaapelit vedetään yleensä ylös yhteen keskellä olevaan puuhun jottei kukaan suunnistaja niitä tallo ja riko. Radalla kun on parikymmentä rastia niin niistä noin 5-6 rastia on onlinejä ja niitä seuraavat rastit käytännössä pääsääntöisesti hajontoja. Ykkösrastin lisäksi voit siis olla aika varma, että kun triangelipukki alkaa rastilla vilkkumaan niin edessä on REITIN VALINTA omalle rastille. Kun poimit taas oman hajontarastisi niin sen jälkeen voit siirtyä pätevältä näyttävään letkaan kunnes seuraava online koittaa ja josta siis taas oma suunnistus alkaa. Ohjeet reitinvalinnan tekoon löydät Huippusuunnistuskoulun osiosta Rastilta lähdöstä. Action alkaa noin 43 minuutin kohdalla.


Kolmas tälle kaudelle.

Aavasaksan keskari oli tälle kaudelle omalta osaltani kolmas puhdas, lähes täydellinen veto. 200 metriä kertyi ylimääräistä linnuntiehen verrattuna kun piti tehdä muutamilla väleillä REITINVALINTAKIN 🙂 Jukolassa kakkospätkälle valmistautuminen menee nyt saunan kupeessa Dropperin verirastilla päivystäessä ja kehotyyppejä testatessa, joten yön kulku on täysin arvoitus. Onneksi Veepee on ainakin kunnossa ja siten potentiaali korkealla päästä jopa kaksinumeroisella lähtösijalla liikenteeseen. Yöharjoituksia en ole taaskaan voinut tehdä, kun lunta oli maassa siihen asti kun pimeää yöllä vielä riitti. Täytyy siis vetää vanhasta muistista. Viimeksi kun Päijät-Hämeessä Jukolaa juoksin niin luulinkin vetäneeni avauksessa puoli osuutta yksin kärjessä. Nyt ehkä joutuu antaan periksi muutaman napsun 🙂

T. Mark-O

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *