Uusi vuosisuunnitelma

MarkoAndTheWinnerIsTommi
Arvotaan seuraava lakana.

Kausi 2013 päättyi voittoon, kun muut hyytyivät radalle kilometrikisassa. Pääsen siis starttaamaan uuteen kauteen uudella takilla ja mahdollisesti jopa uusilla *palauttavilla* kompressiosukilla. Hienoa sillä nämä mahdollistavat nyt kahden treenin päivärytmiin siirtymisen, kun ei tarvitse enää odotella varusteiden kuivumista seuraavaan päivään asti.

Lumethan lähti Jouluna täältä Perämereltäkin, joten näin Uuden vuoden kunniaksi on myös aika uudelle vuosisuunnitelmalle, joka tunnetaan tuttavallisemmin valmennuspiireissä lakanana. Vuosilakana suunnitellaan siten, että ensin sinne merkataan pääkilpailut ja niistä käsin suunnitellaan edeltävä harjoittelu makro- ja mikrosykleittäin. Käyn nyt läpi esimerkinomaisesti miten vuosilakanani tarkalleen ottaen rakentuu.

Pääkilpailuja kaudelle 2014 on kertynyt jo melkoinen lista. Kilpailuihin osallistumisessahan minulla on ollut jo kymmenen vuoden ajan periaate, etten ilmoittaudu yhteenkään kisaan ellei joku minua varta vasten sinne pyydä. Tällä hetkellä minut on pyydetty mukaan seuraaviin koitoksiin:

4.-5.1. Tornion MC-katsastus
19.1. Jyväskiepin Hiihto
28.2. Varjojuoksukilometrikisa
2.3. Mäntsälän Lumi-Toukola
16.3. Umpihankihiihto
xx.4. Sisäsoutu 3000 m
xx.4. Kuntopiiri
29.5. Bodom-trail
xx.6. BMX-pyöräily
xx.6. Keilaus
16.8. Rogainingin MM 2014
xx.8. Maailman vahvin Eemeli

Makrosykliksi käsitetään yleensä noin neljän viikon (28 päivää) pituinen ajanjakso, jonka aikana usein hiotaan jotain tiettyä valmennuksellista osa-aluetta kuntoon muiden kustannuksella. Itselläni tämä tapahtuu siten, että vaihdan lajia kuukauden välein. Marraskuu juostiin, joulukuu punnerrettiin ja tammikuussa taas hiihdetään. Helmikuulle joudun ehkä ottamaan juoksun sijasta ihan ulkorataravikauden, jotta pääsen varjokilometrikisan vaatimiin vauhteihin. Tässä tiivistetysti makrot:

Tammikuu: Hiihtotekniikka ja Vauhti (Rexiä myös käytän)
Helmikuu: Ratatonnit (Kurtakon ja Mäntän raviradat)
Maaliskuu: Voimahiihtoa (Hisuliiga ja 100 punnerrusta)
Huhtikuu: Soudan ja huopaan (täydellä vastuksella)
Toukokuu: Maastoaskel (peesaan Paissia)
Kesäkuu: Rastinotot (Jukolan VIP-teltalla)
Heinäkuu: Ratamestarityöt (Rokua Geopark ja Hailuodon SM)
Elokuu: Pitkät maastolenkit (Barentsin ja Dakotan MM-kisat)

Mikrosykliksi puolestaan käsitetään noin yhden viikon (7 päivää) pituiset jaksot, joissa tehdään muutamia kehittäviä harjoituksia sekä muutamia ylläpitäviä ja palauttavia harjoituksia. Uusien *palauttavien* kompressiosukkien myötä luovun ehkä nyt kokonaan palauttavista harjoituksista, joten viikkotarjottimeltani on myös helpompi valita mitä kulloinkin teen.

Tässä vaiheessa jengi yleensä tekee virheen viemällä valmennuksen (muka) pidemmälle eli astumalla turmiolliseen päiväkohtaisen suunnittelun miinaan. Päiväkohtainen suunnittelu eliminoi kehon kuuntelun mahdollisuutta tehokkaasti ja johtaa lyhyellä aikavälillä harjoittelun hallinnan puutteeseen sekä pitemmällä aikavälillä kehon kaavamaisiin jumitiloihin. Jotta herkkyytesi säilyisi on sinun herkistyttävä joka päivä harjoittelusi ääressä.

t. Stalin

P.S. Lepää Eero rauhassa.

3 Comments

  1. Oiskohan Markosykli sitten sellanen luomumeininki, jossa reenataan kuukautiskierron mukaan?

    • Joo, tosi hyvä. Treeniä kehoa (munasarjoja ja kohtua) kuunnellen 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *