Tarkkuuspäivitys

PreOKaustinen2014
Lauantain vakioveikkauksen oikea rivi.

Kävin viime viikonloppuna tarkkuussuunnistuksen SM-kisat Kaustisilla. Molempien päivien radat olivat erinomaiset ja kärjen tasokin on koventunut aiemmista vuosista. Tempon myötä nuorisokaarti jyrää aikarasteilla, kun taas vanhat karpaasit pitävät ainakin vielä jöötä pre-O:ssa. Muuten kaikki on siis hyvin, mutta…

Tarkkuussuunnistus on vielä ulkona koko muusta suunnistusperheestä. Integroituminen leimausjärjestelmän ja ratamerkkausvälineiden osalta puuttuu eikä myöskään urheilijan oikeusturva toteudu vielä tällä hetkellä riittävällä, suunnistuksen vaatimalla tasolla. Ehdotankin siis lajiin seuraavia muutoksia:

1. Rata merkataan jatkossa siimarilla sekä maastoon että karttaan
2. Pihtileimasin korvataan emit-leimausjärjestelmällä
3. Korjausleima otetaan käyttöön

Ensimmäinen kohta ehdotuksessani on käsittääkseni helposti toteutettavissa. Jos siimarin merkitseminen karttaan häiritsee oleellisesti muita kartan symbolimerkintöjä voidaan se korvata viitoituksen merkillä niissä kohdin, kun siirrytään pitempiä etäisyyksiä paikoitusrastilta toiselle. Tällä hetkellä käytänteenä olevat apukartat ovat aikalailla turhia eivätkä myöskään estä tahatonta harhautumista reitiltä. Siimari myös mahdollistaa eksaktisti reitin osoittamisen niissä kohdin, jossa normaalisti käytetään nyt kielletyn alueen pätkänauhoja.

Toinen kohta ehdotuksestani nostanee varmaan enemmän vastustusta, koska leimasinten tuonti takaisin rasteille ja niiden moninkertaistaminen tuo eteen muutamia ongelmia. Peesausmahdollisuus lajissa nousee ja vaikka leimaaminen on aina mahdollista tehdä suojattuna (kuin pankkiautomaatilla tunnusluvun näppäileminen) voi tahallinen vilppi olla tässä kohtaa mahdollinen. Jos peesauselementti alkaisi häiritsevästi nostaa lajissa päätään voidaan se lähes kokonaan eliminoida hajonnalla, jolloin samasta paikasta tähysteltävien rastien numerojärjestystä vaihdetaan eri kilpailijoiden kartoissa.

Vaikka kolmas kohta voi myös herättää närää vanhemmassa tarkkuussuunnistuspolvessa olen aika varma, että lajin kasvun kannalta on tärkeää suoda virheiden korjausmahdollisuus kisan aikana. Nyt kun laji on ”vain” täydelliseen erheettömyyteen kannustava kokee monet kilpailijat siitä ahdistusta, joka estää mm. vapautuneen kisailemisen ja uusien harrastajien helpon rekrytoinnin. Korjausleiman toteutus voidaan tehdä joko nykyiseen pihtijärjestelmään leimasin tähystyspisteeseen asentamalla tai uudessa emit-järjestelmässä jälkimmäisenä merkitsevänä leimana.

Muutosten myötä toteutuisi tai ainakin mahdollistuisi nykysuunnistuksen vaatimat kriteerit, joihin kuuluvat mielestäni mm. yhtenäiset, kisasta toiseen säilyvät standardit, aloittamisen helppous, järjestämisen helppous, kisaajan oikeusturva, reaaliaikainen tulospalvelu sekä lajin seurattavuus (esim. televisiointi). Nyt kun nämä kriteerit eivät toteudu jää lajin kasvukin käsittääkseni saavuttamatta.

t. Lajipäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *