MM-tappiot

MarkoJaMikkoWOC2013
Kisakatsomo spekuloi.

Vuokatin MM-kisojen talousluvut saatiin viime viikolla ja näyttäs, että jossei SSL tai OKM tule tappioita takaamaan niin kovat ajat on edessä sotkamolaisilla. Kisakatsomossa istuneena ja alusta asti MM-hakua seuranneena heitän nyt tässä muutamia arvioita siitä miksei MM-kisoja saatu (taaskaan) tuottamaan taloudellista voittoa itse tekijöille.

MM-kisojen hakeminen Vuokatin perukoille oli lähtökohtaisesti jo mielestäni hieman kuolleena syntynyt ajatus. Kainuussahan ei ole ollut merkittävää suunnistustoimintaa omana elinaikanani (pl. vuotuinen Kainuun Rastiviikko) eikä kisat siis olisi voinut toteutua pelkkänä jymyläisenä ideana. MM-haun keskiössä olivatkin Vuokatin urheiluopiston päälliköt, jotka halusivat kovassa nosteessa olevan, mediaseksikkään, massoja liikuttavan suurtapahtuman omalle takapihallensa taloa täyttämään. Aiemmat Leimaus-leirit ja rastiviikkojen kokemukset tukivat ajatusta varmasta voitosta ja saattaisihan siinä samassa Kainuukin saada suunnistuskipinää allensa.

Toisin kuitenkin kävi, sillä heti kisat saatuaan Vuokatin MM-organisaatiossa tapahtui merkittäviä henkilövaihdoksia ja ainakin omiin silmiini näytti vähän siltä kuin kisat olisivat jääneet tyhjän päälle. Kun talouspuolelta ei myöskään löytynyt Kainuun vahvoja miehiä Tanskasen Juhaa ja Koivusalon Hannua sponsoreita mukaan tuomaan oli soppa valmiina. Hiihto- ja pesismiehet eivät kisoja järjestäisi eikä siihen riittäisi kourallinen vähäväkisiä kainuulaisia suunnistusseurojakaan. Täytyi siis ulkoistaa ja lopputuloshan näkyy silloin tilinpäätöksen alimmalla rivillä.

Jotta asiassa päästäisiin sopupeliratkaisuun tulisi mielestäni OKM:n ja SSL:n kuitata osa tappiosta ja jos Vuokatin urheiluopisto on ollut liian pienellä taloudellisella panoksella hankkeessa mukana tulisi sen myös jyvittää lisää omasta voitostaan Jymylle. Sotkamolaiset ovat kuitenkin pääasiassa tehneet hyvää työtä, mutta rahkeet vaan eivät tuon kokoluokan tapahtuman järjestämiseen valitettavasti riitä. Minimiedellytys MM-kisojen järjestämiseen tulisi olla oman talkooväen liikkeelle saaminen kaikkiin kisatoimintojen perustehtäviin. Kartoituksen, tulospalvelun ja mediatuotannon sensijaan voi huoletta ulkoistaa ammattilaisille, kun he tekevät sen kuitenkin monin verroin paremmin.

t. Maskotti

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *